Wszyscy wiemy, że awokado jest bogate w składniki odżywcze, witaminy i minerały. Są pełne białka, witaminy B, witaminy C, witaminy E i błonnika. Wszystkie z nich są korzystne dla naszego organizmu.

Awokado jest również wykorzystywane jako świetny składnik sałatek, kanapek, wrapów, dipów i dressingów.

Awokado zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które są znane jako MUFA i pomagają obniżyć cholesterol i poprawić zdrowie serca.

Tłoczony na zimno olej z awokado jest również świetną alternatywą dla oliwy z oliwek. Możesz go używać w sosie sałatkowym, majonezie, na swoim chlebie i innych przepisach.

Oto kroki do wykonania oleju z awokado tłoczonego na zimno.

Składniki

Awokado – 1

Umyj i pokrój awokado na pół i usuń pit. Następnie zrób z nich puree.

Butelka z przefiltrowaną wodą – 2 filiżanki

Umyj butelkę i włóż do niej awokado i wodę.

Zamknąć butelkę i pozostawić na noc.

Po 1 dniu przecedzić mieszaninę i pozwolić jej osiąść.

Odcedź olej od wody i użyj go jak chcesz.

Wnioski:

Tłoczony na zimno olej z awokado jest bardzo dobry dla Twojej skóry, ponieważ jest wolny od wszelkich substancji chemicznych. Jest to również naturalny środek do pielęgnacji skóry. Zawiera wiele przeciwutleniaczy i witamin, które są dobre dla naszej skóry. Możesz go użyć, aby twoje włosy były błyszczące i usunęły puszenie się. Możesz go używać w przepisach sałatek, kanapek, dressingów i wielu innych.