Chociaż nikt nie neguje osiągnięć dzisiejszej medycyny, to nie należy zapominać, że jej podwaliny zostały stworzone nie kilkadziesiąt, nie kilkaset, a nawet nie kilka tysięcy lat temu! Dlaczego sok triphala, przedstawiciel medycyny naturalnej, to produkt, po który warto sięgać także i teraz? Podpowiadamy!
Czym jest triphala?
Triphala z pewnością jest dobrze znana osobom, które interesują się tradycyjną indyjską medycyną naturalną – ta ma historię liczącą sobie kilka tysięcy lat, nie jest więc efektem chwilowej mody.
Sama triphala to termin określający mieszankę ziół, nie jedną roślinę. Ta informacja jest zresztą zawarta w tej nazwie – triphala w sanskrycie to „trzy owoce”. Nazwa odnosi się do trzech ziół, z których tworzy się mieszankę. Dzięki takiemu połączeniu triphala zyskuje swoje szczególne właściwości.
Z czego składa się triphala?
Na triphalę składają się trzy owoce (w Polsce praktycznie nieznane). Są to:
- amla (Emblica officinalis), znana też jako liściokwiat garbnikowy,
- barro/bibhitaki (Terminalia bellirica), znana też jako migdałecznik bellirica,
- haritaki (Terminalia chebula), znana też jako migdałecznik chebułowiec albo migdałecznik bellirica.
Czym charakteryzują się poszczególne owoce?
Amla
Nazywa się ją także „indyjskim agrestem” i skojarzenie z doskonale znanym nam kwaśnym owocem jest nieprzypadkowe! Owoce tej rośliny są bogate w witaminę C i przeciwutleniacze. Substancje zawarte w roślinie wzmacniają system odpornościowy, zdrowie skóry i działanie układu trawiennego.
Bibhitaki
To ten owoc odpowiada za charakterystyczny cierpko-gorzko-słodki smak, który ma efekt rozgrzewający. Jako owoc składa się w ponad ⅓ z olejów, dzięki czemu w Indiach jest często wykorzystywany w kuchni. Jego właściwości obejmują wspieranie pracy wątroby, działanie przeciwzapalne, a także ściągające, szczególnie istotne w czasie biegunek.
Haritaki
To kolejna ceniona w tradycyjnej medycynie (ale nie tylko!) roślina. Badania wykazały, że ekstrakty z tej rośliny mają właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, detoksykacyjne i regeneracyjne.
W jakich formach dostępna jest triphala?
Triphala jest produkowana z ekstraktów wymienionych owoców, co oznacza, że jest dostępna w różnych formach. Oto one!
Sok
Sok z triphali to najbardziej naturalna forma tego suplementu diety. Powinien być pity na czczo rano lub tuż przed snem. Dokładnie przeczytaj etykietę produktu! Niektóre produkty należy rozcieńczyć wodą, inne można pić bezpośrednio.
Proszek
Sproszkowana triphala ułatwia dokładne dozowanie, proszek należy rozpuścić w ciepłej wodzie lub miodzie, jeśli smak jest problemem.
Tabletki i kapsułki
Wygodna alternatywa dla proszku, zapoznaj się z ulotką produktu, aby sprawdzić dokładne dawkowanie, które zależy od stężenia.
Herbaty i napary
To świetna opcja dla osób, które lubią napary ziołowe i nie przeszkadza im smak triphali w tej formie.
Na co pomaga triphala?
Mimo potwierdzonych badaniami dobroczynnych właściwości triphali nie należy jej stosować jako zamiennika tradycyjnych leków i zabiegów medycznych! Sok oraz inne preparaty z triphali mimo to na pewno stanowią cenne uzupełnienie diety, a także element codziennej profilaktyki.
Preparaty z triphali są stosowane między innymi do:
- problemów trawiennych (łagodzenie zaparć, regulacja pracy jelit),
- wsparcie układu odpornościowego,
- detoksykacja organizmu (wspomożenie pracy wątroby oraz nerek),
- wspierania zdrowia skóry i włosów (także działanie przeciwtrądzikowe i nawilżające),
- regulacja poziomu cukru we krwi,
- leczenie i łagodzenie stanów zapalnych,
- wspieranie utraty wagi.
Hinduska medycyna naturalna jest cały czas ceniona jako sposób wpływania na ciało – dziś coraz chętniej wracamy do naturalnych metod wspierania organizmu, które opierają się na substancjach pozyskiwanych z doskonale znanych nam roślin. Triphala to doskonały przykład – warto po nią sięgnąć i przekonać się, jak wpłynie na ciebie!
Najnowsze komentarze